Uitgelicht : filmopnamen in het Vrouwenhuis

Lichtmeting op de set in kamer 3 van het Vrouwenhuis, 1999

Onlangs nog was het Vrouwenhuis te zien op de achtergrond in de met veel Gouden Kalveren bekroonde speelfilm ‘Bankier van het verzet.’ Maar in 1999 werden ook in het huis filmopnamen gemaakt door VPRO-Televisie voor de filmserie ‘Bij ons in de Jordaan,’ over het leven van volkszanger Johnny Jordaan. De locatiescout had op zijn tocht door Zwolle door de ramen van het Vrouwenhuis gekeken en een mooi interieur uit de jaren vijftig gezien. Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen en art director Harry Ammerlaan waren onder de indruk van het huis. In kamer 3 van het Vrouwenhuis werd een scène gedraaid van Jordaanbewoners die op de radio hun Johnny horen zingen.

De neonreclame voor bier van disco de Joffer (nu De Admiraal) werd afgeplakt door er wasgoed voor te hangen. Tegen de achtergevel van het Vrouwenhuis – die te netjes in de verf zat – werden stutpalen gezet. De kolenboer zat weer op een paard en wagen, gevuld met zakken kolen, en kinderen met petten en vlechtjes speelden erom heen.

Het huis van Johnny Jordaan (gespeeld door Kees Prins) stond in de Muntstraat, hoek Korte Kamperstraat. Hij werd door de ‘Jordanezen’ juichend binnen gehaald na zijn eerste succes. Ook in het Kromme Jak werden opnamen gemaakt. Die delen van Zwolle leken toen nog een beetje op Amsterdam in de jaren vijftig en zijn blijkbaar nog steeds in trek bij filmmakers.

In de film rees dankzij een digitale bewerking achter de Korte Kamperstraat van Zwolle ‘de oude Wester’ (Westerkerk van Amsterdam) op. De serie won twee Gouden Kalveren.

Kamer 3 is tegenwoordig gevuld met meubels uit de jaren 1900-1930 die na het overlijden van bewoonsters in het Vrouwenhuis zijn achtergebleven. Het is nu het domein van Sientje Jansen, een arme oude bewoonster rond 1900 die weer tot leven komt tijdens theaterrondleidingen. Een petroleumlamp verlicht ’s avonds het eenvoudige interieurtje dus maak maar een avondwandeling door sfeervol Zwolle.

Geef een reactie