Het Vrouwenhuis

In het Vrouwenhuis van Aleida Greve wandel je door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, van de sfeervolle regentenkamer tot de eenvoudige kamer van een bewoonster uit de 20ste eeuw.

Het (Oude) Vrouwenhuis werd in 1742 gesticht door de welgestelde Aleida Greve (1670-1742) die bij testament had bepaald dat na haar dood haar prachtige patriciërshuis een hofje voor bejaarde dames moest worden. Weduwen en ongehuwde vrouwen konden er gratis een kamer bewonen en ontvingen een toelage en gratis medische verzorging. Door de veranderde sociale omstandigheden in de 20ste eeuw was dit soort liefdadigheid niet meer nodig. De laatste vrouw verliet in 1984 het hofje en ging naar het moderne bejaardenhuis.

Veel van de authentieke interieurs zijn bewaard gebleven en sommige staan sinds 2018 op de nationale toonbeeldenlijst van interieurensembles van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Vanaf 1987 is de begane grond een museum en op afspraak voor het publiek geopend.

Het Vrouwenhuis is vanaf 10 augustus 2020  tot najaar 2022 gesloten wegens een omvangrijke restauratie die het Vrouwenhuis voorbereidt op de gevolgen van klimaatverandering en voor komende generaties moet behouden .