Uitgelicht : bierbrouwerij De Gouden Kroon in de Voorstraat

Rechts De Gouden Kroon, Voorstraat 34, Zwolle in augustus 2019. Aan het einde van de gevelrij het Vrouwenhuis, Voorstraat 46.

Een van de eerste geuren die de stichteres van het Vrouwenhuis, Aleida Greve, in 1670 zal hebben geroken, is de geur van bier. In 2020 is het 350 jaar geleden dat zij in De Gouden Kroon, bij de bierbrouwerij van haar ouders, werd geboren. En dat wordt gevierd !

In 1673 produceerde de Gouden Kroon het meeste bier van alle 17 bierbrouwerijen die Zwolle toen rijk was. Bier was een van de eerste levensbehoeften, samen met brood. Iedereen dronk dunbier, een zwak alcoholisch bier, van arm tot rijk, van jong tot oud, man en vrouw want dat was veilig drinken. De brouwerij van concurrent Jan van der Werff zat er schuin tegenover (nu de kledingwinkel van HKC Hony). Er stroomt dus al eeuwenlang bier door de Voorstraat…

Na de dood van haar ouders zet de jonge Aleida met haar zusters de brouwerij voort tot 1702. Een paar jaar later kopen ze een monumentaal pand verderop in de straat, Voorstraat 46 / Melkmarkt 53, dat Aleida na haar dood in 1742 tot een Oude Vrouwenhuis bestemd.

Stichting het Vrouwenhuis viert in mei 2020 (uitgesteld) het 350-jarig verjaardagsfeest van Aleida Greve met een boekje over de Gouden Kroon en bier in Zwolle en een nog te brouwen feestbier dat ‘Gezusters Greve’ zal worden genoemd (uitgesteld wegens Covid-19).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.