Theaterrondleidingen voor groepen

Het Vrouwenhuis is voorlopig gesloten tot en met 6 april 2020.

Het Vrouwenhuis is uitsluitend op afspraak geopend voor groepen. Het is geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Op feestdagen is het gesloten.

De bezoekersingang bevindt zich aan de achterzijde: Voorstraat 46.
Het huis is door zijn historische bouw met drempels en afstapjes moeilijk toegankelijk voor rolstoelen.

Wilt u een rondleiding boeken, neem dan contact met ons op via deze pagina.

ENTREEPRIJZEN: theaterrondleidingen € 6,– p.p. (min. 10 pers.). Kinderen 7 t/m 17 jaar de helft. Alle theaterrondleidingen duren ca. 50 minuten.

THEATERRONDLEIDINGEN (voor groepen van 10 tot 20 personen; klassen max. 15 leerlingen) 

1. SIENTJE JANSEN VERTELT…
Sientje Jansen, een arme, oude bewoonster rond 1900 vertelt haar levensverhaal en laat door haar ogen het Vrouwenhuis en haar eigen kamertje zien. Gebaseerd op waargebeurde feiten uit de geschiedenis van het Vrouwenhuis.

2. ALEIDA GREVE (1670-1742) VERTELT…
Aleida Greve, amateurschilderes en de latere stichteres van het Vrouwenhuis, vertelt over haar leven, opvoeding en kunst anno 1686 en laat haar bijzondere huis zien.

Speciaal voor de hoogste groepen van het basisonderwijs vertelt Aleida Greve alleen over de Gouden Eeuw die achter haar ligt: over tulpomanie, de opvoeding van jongens en meisjes, schilderen met olieverf en schrijven met de ganzeveer, rijk en arm, de Statenbijbel, linnengoed, thee, suiker en slavernij. Max. 15 voorbereide kinderen met 1 leerkracht, 45 min., kosten per theaterrondleiding 60 euro.

3. TWEE VROUWENLEVENS

Aleida Greve (1670-1742), een rijke jonge vrouw rond 1700, en Sientje Jansen, een arme oude bewoonster rond 1900, vertellen over hun leven en laten het Vrouwenhuis zien.

Speciaal voor het voortgezet onderwijs : max. 15 leerlingen met 1 docent, 50 min., kosten per theaterrondleiding 75 euro.

4. Primair onderwijs : WONEN IN DE 17DE EEUW : een speciale theaterrondleiding met Aleida Greve (1670-1742) en een museumles over PALEIS Het Loo 

In deze les maken de leerlingen kennis met het vorstelijk wonen in Paleis Het Loo en het burgerlijk wonen in Het Vrouwenhuis. In de 17e eeuw woonde op Paleis Het Loo de belangrijkste man van Nederland en de baas van Overijssel: Stadhouder-koning Willem III. In Het Vrouwenhuis woonde Aleida Greve, de rijkste burgervrouw van Zwolle.
In deze les vergelijken de leerlingen het huis van Koning-stadhouder Willem III met hun eigen huis en dat van Aleida Greve. Welke verschillen en overeenkomsten kunnen ze vinden?

Productinformatie Disciplines Erfgoed – Doelgroep Po – groep 5, po – groep 6 – Soort activiteit Leerlijn: erfgoed – Groepsgrootte Max. 30 leerlingen – Duur 100 minuten – Beschikbaarheid Oktober t/m juni onder schooltijd. M.u.v. de woensdagmiddag

Kosten Voor dit programma betaalt u uw bezoek aan het Vrouwenhuis + de les verzorgd door een museumdocent van Paleis Het Loo Vrouwenhuis: € 65,- voor 15 leerlingen Paleis Het Loo: € 50,- voor max. 30 leerlingen + reiskostenvergoeding 0.19 cent per km.

Bijzonderheden De les vindt plaats op twee locaties in de binnenstad. Het lesonderdeel over het vorstelijk wonen wordt gegeven door Paleis Het Loo in het gebouw van het Oversticht (Aan de stadsmuur 79 – 83). Het burgerlijk wonen wordt behandeld in Het Vrouwenhuis. Beide leslocaties liggen op loopafstand van elkaar verwijderd.

Meer informatie bij Stadkamer/cultuureducatie en bij mevrouw D. van Rijt, Paleis Het Loo.

Wonen in de 17e eeuw van Paleis Het Loo

Paleis Het Loo